Wij waren de kaaskoppen x Sarojini Lewis

Rotterdam; onze stad. Een thuishaven voor ruim 200 nationaliteiten; 51% van de Rotterdamse bevolking heeft een migratieachtergrond. Hoe hebben deze mensen hun plek in onze stad gevonden? Wat maakten zij mee, waar liepen ze tegenaan? Dona Daria, centrum voor emancipatie, inclusie en participatie, organiseert een online programma met film van Ines Balkema en performance van Sarojini Lewis.

Film: ‘Wij waren de kaaskoppen’.

Ines Balkema’ opa en oma migreerden met 7 kinderen na WOII vanuit Amsterdam naar Kaapstad. Na het uitbreken van de rassenrellen in Zuid-Afrika keerden zij weer terug naar Nederland. Ines is opgegroeid met de verhalen over deze migratie. In deze film laat zij aan de hand van verhalen van haar vader en ooms en tantes zien hoe het is om in een land te wonen waar je de taal niet spreekt en de grapjes niet begrijpt. Waar je als anders wordt gezien en je je een buitenstaander voelt. Hierdoor wordt zichtbaar en voelbaar wat de migratie met haar familie heeft gedaan.

Performance: Sarojini Lewis

We zien we een mysterieuze verschijning van een vrouw uit Portugal, in de stad Fatima. In 1556 werd de stad vernoemd naar een Moorse prinses, later in 1917 verscheen een vrouwelijk figuur in een orakel. Lewis neemt je mee in een ritueel waarin zij een visueel narratief creëert met Kievietsbonen en Fatima’s geheimen combineert met haar eigen geheimen: een surrealistische reis.

Bonen en religie zijn al generaties lang aan elkaar verbonden. Bonen staan ook symbool voor armoede, in deze performance worden de bonen verbonden aan emoties rondom geheimen. Waarom praten we altijd over een Heilige Boon? Het proces van het plukken van de bonen in de tuin van Yussef en het dromen met de boon verwijst naar onze gevoelens en emoties rondom eet rituelen. In the performance zien we een mysterieuze beelden met de bonen, we horen een tekst over de bonen en verteld Sarojini over de familie ontmoeting in India waarin ze een rozenkrans krijgt van de zus van haar opa, een katholiek christelijke non, de ketting was verbonden aan Fatima.

Programma + aanmelden

Vanaf 19.15 uur kun je inloggen. Het programma start om 19.30 uur met een korte introductie. De hele film duurt ca. 50 minuten en wordt in zijn geheel vertoond. Na afloop is en een mogelijkheid tot vragen stellen en verhalen te delen. Na afloop van de Q&A kun je genieten van de performance + kort interview met Sarojini Lewis.

Wij waren de kaaskoppen x Sarojini Lewis
12 januari 2022 van 19.30-21.30
GRATIS
Je ontvangt een link voor aanvang.
Aanmelden via https://www.eventbrite.nl/e/238250101467

Beeld: Sarojini Lewis