Wat we doen

projecten

Rotterdam is onze thuisbasis. Vanuit de gemeente hebben we verschillende opdrachten met als doel te werken aan een inclusieve stad, waar iedereen mee kan doen.

We organiseren dialoogtafels, trainen Rotterdammers, vrijwilligers, buurtbewoners, professionals, klassen en meer. We bieden altijd maatwerk.

We werken mét en voor jeugd, jongeren, volwassenen en ouderen.

Bekijk hier al onze projecten op gemeentelijk, landelijk en Europees niveau.

Interesse in een training of workshop? Neem dan contact op met ons.

LOKALE activiteiten

DE NIEUWE TOEKOMST

Heb je te maken gehad met huiselijk geweld en wil je een nieuwe start maken met werk?

HET INITIATIEVENLOKET

Heb je een goed maatschappelijk idee voor een inclusief Rotterdam? Dien het in bij het Initiatievenloket en ontvang een voucher + ondersteuning op jouw plan.

PRE-MATCHING: SAMEN OP WEG NAAR WERK!

Voor alleenstaande ouders in Rotterdam verzorgen we een traject van acht maanden waar de deelnemers hun talenten leren ontdekken en op een productieve wijze leren in te zetten op de arbeidsmarkt.

UNBOXING (ON)GELIJKHEID

Hoe kijken we naar mannen en hoe kijken we naar vrouwen? Een training over de betekenis van mannelijkheid en vrouwelijkheid voor mannen, vrouwen en LHBTI+ers. We gaan in op belangrijke onderwerpen zoals tradities, rolpatronen, veilig zijn thuis en op straat, talentontwikkeling en het verbeteren van je plek in de maatschappij.

UNBOXING ROTTERDAM

Op themadagen organiseren wij evenementen, conferenties en workshops rondom vrouwenrechten, LHBTI+ en discriminatie.

SPACE

SPACE is de jongerenafdeling van Dona Daria en gericht op het ruimte maken voor de verhalen en ideeën van Rotterdamse jongeren.

DIALOGEN

Geen debat, maar écht in gesprek met elkaar. Luisteren naar elkaars perspectieven en inzichten om nader tot elkaar te komen.

UNBOXING DISCRIMINATIE

Een training over discriminatie, inclusie en uitsluiting. We werken aan het doorbreken van bestaande stereotypen op basis van identiteit (etniciteit, religie, cultuur, gender- en seksuele oriëntatie) en bijbehorende rol- en verwachtingspatronen.

KADERTRAINING UNBOXING VEERKRACHT & EMANCIPATIE

Ben je vrijwilliger of actief in een organisatie en wil je activiteiten organiseren rondom veerkracht en emancipatie? Doe dan mee met onze training.

YOU NEVER CARE ALONE

Ben je mantelzorger en op zoek naar balans tussen je zorgtaken en eigen leven? Bekijk dan eens You Never Care Alone.

KLEURRIJK & SUCCESVOL

Wil jij de kans krijgen om je held of idool te ontmoeten én te interviewen? Ben je nieuwsgierig en heb je altijd al willen werken voor een krant of tv? Geef je dan op voor het project Kleurrijk & Succesvol.

STOP GEWELD TEGEN VROUWEN

In 2019 werden er 40 vrouwen vermoord door hun (ex)partner. Met de dialoogtafels 'Stop Geweld Tegen Vrouwen' zoeken we concrete oplossingen om (huiselijk) geweld tegen vrouwen te stoppen.

UNBOXING VRIJHEDEN

Een training over zelfbeschikking, keuzevrijheid, doorbreken van taboes, schadelijke traditionele praktijken, huiselijk en seksueel geweld.

INTERCULTUREEL OPVOEDEN

Praten over normen, waarden en andere moeilijke onderwerpen met kinderen en ouders.

WEERBAARHEID TEGEN EXTREEM DENKEN

Deze trainingen helpt jongeren kritisch te denken en weerstand te bieden tegen extreme denkbeelden.

DIA, onze partner in Rozenburg

DIA is de nieuwe welzijnsaanbieder in Rozenburg.

DIA werkt met bewoners en samenwerkende organisaties aan een trotse, inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en iedereen bijdraagt aan geluk voor zichzelf en voor anderen. De kernwaarden van DIA zijn: Samenwerken, Uitgaan van Talenten, Eigen kracht, Verbinden, Toegankelijk, Betrokken, Plezier, Duurzaam en Resultaatgericht.

Hoe werkt DIA?
DIA richt zich op wat mensen sterker en vitaler maakt. Wij werken vraaggericht vanuit een positieve houding, waarbij wij voortbouwen op eigen kracht en initiatieven op een transparante en resultaatgerichte manier.

Dona Daria draagt bij aan dit project.

Meer weten? Bezoek de website: www.diarozenburg.nl of bekijk de Facebook pagina! Wil je meer informatie? Neem contact met ons op via info@donadaria.nl of telefoonnummer 010-4659296.

Europese projecten

EU 1979: a people’s parliament

Het Europees Parlement (EP) van 1979 vocht hard voor emancipatie. Aan de hand van biografieën van vrouwelijke Europarlementariërs van toen en interviews met Europarlementariërs van nu, maken wij een online tentoonstelling over emancipatie in Europa.

Co-Happiness

The project Co-Happiness: Happy and safe in the Community aims to promote prevention and raise awareness on issues related with child abuse and maltreatment.

MY SOCIAL ROLE

My Social Role is een project bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 29 jaar, die in de stad wonen en problemen ondervinden op sociaal en/of economisch vlak.

WelComm 2

Hoe creëer je moderne verhalen gebaseerd op de legende van de rivieren Olt en Mures in Roemenië? In welke plaats vind je de bekendste molen van Nederland? Hoe bak je Bulgaarse Dobrudjanka-broodjes? Wat is de legende van het standbeeldje Manneken Pis?

WorKit

WorKit is bedoeld om migranten te helpen hun taal- en arbeidsspecifieke vaardigheden te verbeteren en hun kansen op het vinden en behouden van een baan te vergroten.

Hoe wij werken

Wij ondersteunen kwetsbare Rotterdammers in hun veerkracht en emancipatie.

  • Wij gaan uit van Positieve Psychologie*. Het uitgangspunt daarvan is dat het voor menselijke groei veel effectiever is om aandacht te geven aan positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. Dit in tegenstelling tot de traditionele klinische psychologie, die sterk gericht is op trauma’s, afwijkingen en problemen. 
  • Wij geven onze deelnemers mee dat je geluk ook zelf kunt beïnvloeden. Maar wèl alleen als je inzicht hebt in wat de bouwstenen zijn voor jouw geluk én bereid bent om zelf in actie te komen.
  • Wij maken onze deelnemers bewust van hun eigen gedrag en de gevolgen daarvan.
  • Wij leren hen terugkerende patronen te herkennen en hoe zij deze kunnen doorbreken.
  • Wij maken onze deelnemers bekend met het principe van zelfbeschikking. Zo informeren wij hen over het individuele recht op het maken van eigen keuzes en zelfstandigheid. Over hun recht op de mogelijkheid om altijd zelf beslissingen te maken over zichzelf, hun eigen lichaam en hun eigen leven.

We staan voor mensenrechten

Wij realiseren ons bij dit alles dat dit vooral gaat over de persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid van individuele deelnemers. Wij realiseren ons echter ook dat onze deelnemers allemaal onderdeel zijn van een systeem, namelijk hun sociale omgeving. Compleet met alle patronen en dynamieken die daar spelen: familie, vrienden, school, studie, werk, instanties. Als organisatie zetten wij dan ook vol op in op dat recht op zelfbeschikking, omdat het een essentieel onderdeel is van de Universele Rechten van de Mens, waar wij pal achterstaan.

Wij werken vanuit het principe van een doorlopende leerlijn. Dat wil zeggen dat deelnemers die bij een training bij ons doorlopen hebben, daarna altijd doorstromen naar een vervolgactiviteit. Dat kan één van onze activiteiten zijn, maar ook elders.

Meer informatie? Stuur een e-mail.

onze partners