Stem op Dona Daria – Unboxing Local doet mee aan de VOORbeeld verkiezing.

Stem op Dona Daria – Unboxing Local doet mee aan de VOORbeeld verkiezing.

Wij zijn er trots om je te kunnen vertellen dat Dona Daria met ons project: UNBOXING LOCAL, meedoet aan de VOORbeeld-verkiezing 2020*.

We maken kans op het winnen van €81.200,00! Daar hebben we jullie steun voor nodig door te stemmen op ons project en ons jouw 10 punten te ontvangen. Je kunt je stem uitbrengen van 17 t/m 30 juni via deze link: https://www.voor.nl/voorbeeld-projecten/2020

Je kunt zowel stemmen via Linkedin als Facebook. Wil je dit bericht delen in jouw netwerk zodat we zoveel mogelijk stemmen krijgen?

Ons ingediende project Unboxing Local, een interactief straatmuseum

Unboxing Local richt zich op Rotterdammers die trots zijn op hun identiteit en hun stad, en bereid zijn om samen met andere Rotterdammers die stad een beetje mooier te maken. 

In een bruisende stad als Rotterdam, is diversiteit een gegeven. De een geniet van de veelheid aan culturen van Rotterdammers, de ander kijkt met weemoed naar het Rotterdam dat ooit was. Rotterdam is van alle Rotterdammers, ongeacht verschillen in leeftijd, etniciteit, cultuur, leefstijl, sociaaleconomische positie, mobiliteit en alle andere identiteitsaspecten die Rotterdammers maken tot wie zij zijn. In Rotterdam mag je jezelf zijn.


Rotterdam staat voor een sociale, inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Unboxing Local geeft Rotterdammers de tools om samen hún Rotterdam te laten zien. Wie zijn zij? Wat eten zij vandaag? Waar liggen zij wakker van? Welke schatten hebben zij in huis? Wat zijn hun favoriete plekjes in de wijk? Wat is hun band met Rotterdam?

Samen maken Rotterdammers de toekomst. Ongeletterd of hoogopgeleid, wit of zwart, jong of oud, arm of rijk, iedereen heeft een talent. In Unboxing Local zetten al deze bewoners hun talent in voor een socialere wijk. Door heel lokaal, op straatniveau, samen dingen te doen, ontstaat een duurzame verbintenis tussen de verschillende Rotterdammers.

Zo maken zij dichtbij huis verschil. Sinds anderhalf jaar hebben wij de succesvolle campagne Unboxing Rotterdam, waarmee wij middels kunst en cultuur bewustwording op het gebied van intersectionaliteit en inclusie creëren voor een breed Rotterdams publiek. Deze campagne wordt inmiddels breed omarmd en gedragen door Rotterdammers en de Gemeente Rotterdam. 

Met Unboxing Local dagen wij Rotterdammers zélf uit om samen kunst en cultuur te maken, elkaar op die manier beter te leren kennen en te waarderen, en aldoende de stad mooier te maken. Aan de hand van een box met materialen en instructies maken zij hun straat tot een levend, interactief museum. Zo maken zij de diversiteit én de eenheid van de stad zichtbaar in hun straat. De box bevat benodigdheden voor 3 activiteiten:

  • Straatverhalen: Voorleesboek met verhalen, aangedragen door Rotterdammers uit
    verschillende culturele groeperingen.
  • Straatgedichten: Rotterdammers maken met elkaar een gedicht en maken dat zichtbaar in de straat
  • Straatmuseum: Rotterdammers maken met foto’s, kunst of filmpjes een expositie die
    zowel op straat als online zichtbaar is


We hebben plek voor 100 straten. We maken gebruik van ons brede en diverse netwerk van actieve vrijwilligers in de wijk. Ook Rotterdammers met wie wij nog niet samenwerken, kunnen zich aanmelden voor een Unboxing Local-toolbox. Zij worden dan getraind en gaan zelfstandig met de box aan de slag. De resultaten worden verzameld en gepresenteerd op de social media van Dona Daria, Unboxing Rotterdam en de bewoners zelf. Aan het eind organiseren we in elke wijk een Unboxing Local slotevent met alle betrokken Rotterdammers.


Over de VOORbeeld Verkiezing

Meer dan 110 duizend euro wordt door werving & selectieformule VOOR geschonken aan drie projecten waar de wereld mooier van wordt. Iedereen die een inspirerend project heeft dat bijdraagt aan een sociale samenleving kon tot en met 14 juni zijn of haar project indienen bij VOOR. Er staan al veel prachtige projecten live die allen kans maken op het winnen van een prachtige geldbedrag. Van 17 t/m 30 juni kan iedereen in Nederland (en daarbuiten) HIER stemmen op de ingediende projecten.

VOOR is de enige organisatie in Nederland die 10% van de volledige omzet doneert aan projecten die bijdragen aan een mooiere wereld. Dit jaar komt Sander de Kramer de jury van de VOORbeeld-verkiezing versterken. Eerder dit jaar ontving Kramer de prestigieuze Four Freedoms Award, een prijs die eerder is uitgereikt aan Nelson Mandela, Angela Merkel en prinses Juliana.

Projecten voor een sociale samenleving in moeilijke tijden

Toen het thema van de verkiezing ‘VOOR een sociale samenleving’ werd gekozen, kon niemand bedenken hoe de wereld er nu uit ziet. Ondanks de onrust, onzekerheid en moeilijkheden door Corona, ontstaan er nieuwe initiatieven om elkaar te steunen of krijgen bestaande initiatieven een impuls. Er is veel creativiteit en ondernemerschap om de samenleving sterker en socialer te maken, nu én in de toekomst. Buren helpen elkaar met boodschappen en wijkinitiatieven zorgen ervoor dat niemand vergeten wordt. Dit soort initiatieven maken kans om een geldelijke ondersteuning te winnen bij de jaarlijkse VOORbeeld-verkiezing.  

Bij de VOORbeeld-verkiezing 2020 krijgen drie projecten die de wereld mooier maken een prachtige financiële ondersteuning. Iedereen die een inspirerend project kent dat bijdraagt aan een sociale samenleving, kon het project tot en met 14 juni aanmelden. Het gaat om ‘meer aandacht voor elkaar’. Mensen die elkaar helpen, in beweging brengen, kansen geven, lief en leed delen, samen iets aanpakken of elkaar iets leren. Het kan bijvoorbeeld gaan om ondersteuning voor speciale kwetsbare groepen, burenprojecten, wijkinitiatieven, integratie van culturen, hulp aan dak- en thuislozen. Kortom, VOORbeelden van maatschappelijke vernieuwing, lef, positief denken en gewoon doen.’

Stemmen via LinkedIn en Facebook van 17 t/m 30 juni 2020

Tijdens de openbare stemronde (17 t/m 30 juni) kan iedereen via LinkedIn en/of Facebook HIER punten geven aan zijn favoriete project(en).

Het project met de meeste punten is automatisch genomineerd voor de finale en ontvangt minimaal €15.000,-

Uit de top 10 kiest de jury (op inhoudelijke gronden) nog twee genomineerden. 

Prijs verdelen over drie projecten

Voor de drie winnende projecten is dit jaar een totaalbedrag van € 111.200,- beschikbaar. Een jury (Sander de Kramer, Tanja Jess, Marith Volp, Omar Munie en Robbert Huijsman) bepaalt uiteindelijk tijdens de Feestelijke Finale op 8 oktober welke projecten nummer 1, 2 en 3 worden. De nummer 1 ontvangt € 81.200,-, de nummers 2 en 3 ontvangen elk € 15.000,-. 

Klik hier om op Dona Daria te stemmen.