Plunderen? Doe het niet. Dona Daria roept jongeren op hun woede om te zetten in kracht.

PERSBERICHT

Plunderen? Doe het niet. Dona Daria roept jongeren op hun woede om te zetten in kracht.

Onlangs kopten verschillende kranten dat jongeren van plan zijn om de binnenstad van Rotterdam te plunderen. In het AD stond: ”Jongeren worden via Snapchat opgeroepen om zaterdag te plunderen in Rotterdam. Dat blijkt uit berichten die inmiddels ook op andere sociale media worden gedeeld. De bedoeling is om rond 16.00 uur massaal bij Rotterdam Centraal Station te verzamelen, gehuld in zwarte kleding.”

“Deze oproep leidde tot verschillende reacties. We hebben gezien dat andere jongeren opriepen geen plundergedrag te vertonen en ondernemers van de binnenstad spraken hun zorg uit en maken zich klaar voor wat komen gaat. De oproep leidt tot spanningen en dit is iets wat we voor een stad als Rotterdam niet zouden moeten willen”, vertelt Patricia Ooms, directeur Dona Daria.

Aanleiding voor de plunderoproep zouden de plunderingen in Amerika en de dood van George Floyd zijn. Patricia Ooms ziet veel woede onder jongeren: “Ze zijn boos, voelen zich niet gezien en gehoord. Een groot aantal jongeren ervaart dagelijks dat ze niet kunnen zijn wie ze willen zijn vanwege hun afkomst, religie, seksuele identiteit en gender. Maar plunderen is natuurlijk geen oplossing. We roepen jongeren dan ook op om niet mee te doen aan de plunderingen en hun emoties op andere manieren te uiten. Je riskeert gewoon een strafblad en raakt je toekomst kwijt”.

Dona Daria, centrum voor emancipatie, participatie en inclusie, vangt al langer signalen van jongeren op en gaat regelmatig met ze in gesprek en daar waar kan worden nieuwe projecten met jongeren ontwikkeld voor een meer rechtvaardige samenleving. “Repressie is geen duurzame oplossing, we roepen jongeren op om hun woede om te zetten in kracht. Ga in gesprek met iemand die je vertrouwt, bel ons of sluit je aan bij vreedzame protestbewegingen. Ook daar kan je veel mee bereiken”.

Dona Daria zet niet alleen in op jongeren, maar ook op hun ouders. “We zijn er ook voor opvoeders. Als je er niet uitkomt met je kind, kunnen we helpen. We bieden begeleiding en training op het gebied van intercultureel opvoeden. Je staat ook als ouder niet alleen”, aldus Ooms.

Dona Daria is dit weekend bereikbaar op 010 4659296 en via info@donadaria.nl

EINDE PERSBERICHT
Noot voor redactie, niet voor publicatie: voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Amanda Wams, 06 52 435 446 of a.wams@donadaria.nl
Dit bericht is met zorg samengesteld, mochten er fouten inzitten (tekstueel / spelling) dan mag er gecorrigeerd worden maar niet op inhoud.

Alvast hartelijk voor de overweging om het persbericht via uw nieuwskanalen te plaatsen.