Een theatraal concert over onzichtbare MeToo-verhalen met empowering raps en kwetsbare R&B nummers, herkenbare sketches en een Indonesische mythe, visuals van dagboekfragmenten en dans. Want hoe kun je hier op een veilige manier een eerlijk gesprek over hebben als je familieleden grapjes blijven maken over MeToo? Waar zijn de vrouwen van kleur in deze beweging? En hoe heel je van dit trauma? Met een lach en een traan vraagt Rotterdams theatergezelschap LUSU zich af waar we nu staan. Herkenbaar, prikkelend en vol eye-openers.

Tijdens dit avondvullende programma zal Dona Daria een Dialoog sessie faciliteren met een panel van (ervaring)deskundigen en professionals om met zorg na te praten over de thema’s die in de voorstelling voorkomen. Programma in samenwerking met Expertisecentrum Seksualiteit Rutgers.

In deze dynamische multidisciplinaire voorstelling volg je maker en performer Dewi Kasmo die haar stem probeert te vinden binnen dit gevoelige thema. Samen met dansers, visuals en een muzikant verteld ze haar verhaal vanuit het perspectief van een vrouw met een bi-culturele achtergrond. En dat van een kind dat de woorden niet heeft om te vertellen wat er met haar is gebeurd. Een theatrale rollercoaster over vrouwelijke woede, helen van (voorouder) trauma en het heroveren van seksuele vrijheid. Herkenbare sketches en een Indonesische mythe. Intieme dagboekfragmenten en rituele dansen. Een must-see voor iedereen.

Dewi Kasmo – maker en performer: “Het is te makkelijk om te zeggen vrouwen moeten gewoon hun bek opentrekken. In mijn omgeving is misbruik een groot taboe, pijn wordt al generaties lang weggestopt. Met je verhaal doen kan je nog altijd veel verliezen en weinig winnen. Met deze voorstelling wil ik vrouwen die op mij lijken en iets gelijks hebben meegemaakt, gezien en krachtig laten voelen.

Sundel Bolong is mijn heldin, een mythologisch figuur die ’s nachts de penissen afhakt van verkrachters, dit verhaal werd ook verteld om de Nederlandse bezetters af te schrikken om Indonesische vrouwen te verkrachten. Zij staat symbool voor de kracht van vrouwelijke boosheid en verhalen vertellen.”

Over LUSU
LUSU is een jong theatergezelschap dat voorstellingen maakt in en voor de stad, daar waar het verschil samen komt: individu en collectief, arm en rijk, jong en oud. LUSU verteld maatschappelijke thema’s altijd vanuit een divers perspectief. LUSU combineert dans, muziek, tekst en visuals. Binnen deze multidisciplinaire werkwijze wordt er gebruik gemaakt van populaire kunstvormen (zoals online streaming, rap en comedy) om moeilijk thema’s bespreekbaar en toegankelijk te maken. Door de diverse samenstelling binnen LUSU, kan een brede groep zich identificeren en verbinden met de inhoud, cast en crew.

Over Theater Zuidplein
Theater Zuidplein in Rotterdam is het podium van NU met theater dat je raakt. Theater Zuidplein maakt en presenteert voorstellingen voor iedereen op Rotterdam Zuid en ver daarbuiten. Voor alle leeftijden en culturele achtergronden. Het theater laat bezoekers genieten van alles wat een podium verdient en heeft oog voor lokaal talent.

VIES wordt mede mogelijk gemaakt door:
Theater Zuidplein, Gemeente Rotterdam, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Stichting Bevordering van Volkskracht en Stichting Elise Mathilde.

Praktische informatie

Wat: LUSU x Dona Daria x Rutgers presenteren VIES
Waar: Theater zuidplein
Wanneer:  Maandag 21 november | vanaf 19.00 uur | €12,50  Aanmelden & Kaatjes via: DEZE LINK