Dona Daria neemt maatregelen rondom het Coronavirus.

LAATSTE UPDATE OP: 15 maart 2020

N.a.v. het Coronavirus heeft Dona Daria besloten een aantal activiteiten aan te passen of niet door te laten gaan. We volgen het advies van het RIVM en de overheid op:

 • Dona Daria organiseert ook kleinere bijeenkomsten. We adviseren mensen met klem om bij verkoudheid of ziek zijn niet naar training of bijeenkomst te komen. Dit geldt zowel voor deelnemers, trainers / professionals. 
 • Trainingen of bijeenkomsten met oudere mensen of andere kwetsbare doelgroepen worden verplaatst naar een later moment (in ieder geval na 1 april).
 • Dona Daria ondersteunt ouderen en kwetsbare mensen, lees hier meer over deze activiteiten

 

We proberen via deze pagina het laatste nieuws te delen over wijzigingen rondom onze activiteiten.

Deze pagina is met zorg samengesteld, informeer jezelf via betrouwbare bronnen zoals de website van het RIVM, Rijnmond Veilig of de Rijksoverheid.

 

Wil je meer weten over het Corona virus?

Kijk voor de laatste informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Let op: dit bericht is overgenomen van Rijnmond Veilig op 12 maart 2020 via https://www.rijnmondveilig.nl/algemeen/informatie-coronavirus/

In China startte in december 2019 een uitbraak van het nieuwe coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Er is veel aandacht voor dit virus. Coronavirussen komen veel voor en zorgen meestal voor milde klachten zoals verkoudheid, maar kunnen ook ernstigere klachten veroorzaken. De meeste patiënten met de ziekte COVID-19 hebben koorts en luchtwegklachten. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Nederland zijn inmiddels ook besmettingen vastgesteld.

 

Wat kan ik doen om verspreiding van coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • was uw handen regelmatig
 • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik meteen weg
 • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.

Het RIVM adviseert daarnaast om elkaar tijdelijk geen hand meer te geven.

 

Loop ik risico?

Bent u in een land of regio geweest waar het coronavirus voorkomt? Of heeft u contact gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus? En heeft u milde luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en (nog) geen koorts? Het RIVM adviseert om thuis te blijven. Wanneer de klachten verergeren en/of niet over gaan, neem dan telefonisch contact op met uw huisarts. Hier ziet u een actueel overzicht van de gebieden waar coronavirus voorkomt.

 

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Let op: dit bericht is overgenomen van het RIVM op 15 maart 2020 via https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/15/aanvullende-maatregelen-onderwijs-horeca-sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

 

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

 

Vragen?

Neem dan contact op met het informatienummer van de Rijksoverheid via 0800 – 1351.

Meer informatie?

Meer informatie is te vinden op de websites van: