SOLIDARITEIT STATEMENT SLACHTOFFERS

De hoeveelheid aan afschuwelijke berichtgeving over femicide en seksueel geweld in de media is een pijnlijke trigger voor veel slachtoffers. Een belangrijk moment om weer te benadrukken dat de verantwoordelijkheid altijd ligt bij de dader en nooit bij het slachtoffer.

Leeswaarschuwing: femicide en seksueel geweld

Dit zijn geen losse incidenten maar een structureel probleem in onze maatschappij. Zo zijn we nog maar net in het nieuwe jaar binnen onze stad Rotterdam geconfronteerd met de moord op twee vrouwen door hun (ex) partner.

En heeft het overgrote deel van de vrouwen, meiden en LHBTIQ+ personen ervaringen met intimiderend en grensoverschrijdend gedrag van mannen in de openbare ruimte. Het is tijd dat we de dialoog over daderschap en de verantwoordelijkheid op een constructievere manier gaan voeren.

Dona Daria ziet ook dat veel mensen, waaronder mannen zich met afschuw uitspreken. Niet alleen in de media maar ook binnen onze dialogen Huiselijk Geweld en trainingen.

Wij delen de oproep van onze partner organisatie Emancipator, die schrijft:

“Hoewel het overgrote deel van de geweldplegers man is, is het overgrote deel van de mannen geen pleger. Juist die groep kan en moet bijdragen aan het voorkomen van geweld”

Emancipator, de pionier organisatie in Nederland m.b.t. het betrekken van jongens en mannen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Bekijk het statement en het trainingsaanbod op de website

Ben je zelf slachtoffer van seksueel geweld of maak je je zorgen om iemand in je omgeving?

Fier, landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties (24/7 hulp of advies 088 – 20 80 000 /Je kan direct een chat starten op https://www.fier.nl/chat)

Slachtofferhulp Nederland (0900-0101, ma t/m vr 08.00 – 20.00 uur of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)

Veilig Thuis (24/7 gratis bellen op 0800 2000 https://veiligthuisrr.nl/)

Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, 24/7 bereikbaar. Chat ma t/m vr 16.00 – 06.00 uur, za en zo van 20.00 tot 06.00 uur of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl)

Mind Korrelatie (0900-1450, ma t/m vr van 09.00 tot 21.00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl)