Anders zijn is oké – blog van stagiaire Eline

Voorafgaand aan ons dialoogevent Racisme en Discriminatie op 14 december schreef stagiaire Eline Lantzendörffer een blog over haar ervaringen.

Toen ik opgroeide ben ik me nooit echt bewust geweest van de ongelijkheid in de wereld. Als witte, hetero cis vrouw heb ik geen directe ervaringen met discriminatie, maar sinds ik mij bewust ben geworden van mijn eigen privileges zie ik het steeds vaker om me heen gebeuren. Van racistische grappen en micro-agressies tot het etnisch profileren en het plegen van systematisch geweld. Alleen maar omdat sommige mensen een bepaald identiteitskenmerk heeft dat niet past binnen het “normatieve” kader van wat we gewend zijn.

Ik ben me steeds meer bewust geworden van wat er in de maatschappij gebeurt en wat mijn rol en verantwoordelijkheid daarin is. Bijvoorbeeld door de Black Lives Matter- beweging ben ik me echt bewust geworden van het onrecht dat zo veel mensen nog steeds wordt aangedaan.

Waar ik denk dat het misgaat is dat veel mensen iemand die anders is niet begrijpen, omdat er vaak tijdens de opvoeding en vooral in de educatie niet genoeg aandacht aan werd besteedt. We worden van jongs af aan opgevoed met voorbeelden die voldoen aan het perfecte hetero-normatieve plaatje dat gewenst is in de maatschappij. Vaak wordt er niet eens bij stilgestaan dat het ook anders kan. Terwijl de wereld uit zoveel verschillende mensen met verschillende gelaagde identiteiten bestaat.

Hoe mooi zou het zijn als we de volgende generatie voorbeelden kunnen laten zien van positieve rolmodellen, die net even anders dan anders zijn. Zoals een trans vrouw, een man die op mannen valt of een zwart non-binair persoon, noem maar op. We hebben samen de verantwoordelijkheid om de volgende generatie te leren dat het oké is om anders te zijn en dat we niet allemaal hetzelfde hoeven te zijn. 

Als we elkaar opzoeken en onze verhalen met elkaar delen en van gedachten wisselen om tot nieuwe inzichten te komen, kunnen we meer begrip voor elkaar hebben. We kunnen het hebben over waar we in verschillen van elkaar, maar ook over waar we hetzelfde in zijn.

Laten we het gesprek over discriminatie aangaan en met elkaar verbinden op een manier die we in het dagelijks leven niet vaak meemaken. Ieder zijn verhaal is van belang en elk perspectief wordt gewaardeerd. Laten we op zoek gaan naar de verbinding!

Meepraten? Kom naar het event op 14 december.