5 november: Opening expositie Gerse Vrouwen

Met veel enthousiasme nodigen DIG IT UP, Dona Daria en het Stadsarchief Rotterdam je uit voor de opening van de expositie Gerse Vrouwen.

De aanleiding voor deze expositie zijn de archieven van de Rotterdamse Vrouwenraad, Vrouwenhuis Rotterdam, Vrouwenrechtswinkel Rotterdam, Technika en de voorlopers van Dona Daria zelf, die tot voor kort in een indrukwekkende berg op zolder in Rotterdam Noord lagen. De archieven vertellen verhalen uit de Rotterdamse vrouwenbeweging. Vele Rotterdamse vrouwen, verenigd in allerlei actiegroepen, belangenorganisaties en welzijnsinstellingen hebben zich door de jaren heen hard gemaakt voor vrouwenrechten, het tegengaan van huiselijk en seksueel geweld, en hebben zich ook ingezet voor de arbeidspositie, scholingsmogelijkheden en beeldvorming van de vrouw. 

De waarde van deze archieven voor vrouwen, maar ook van de Rotterdamse samenleving als geheel, is groot en mag niet verloren gaan. Om deze reden hebben vrijwilligers 2 jaar lang de archieven bewerkt zodat de archieven duurzaam toegankelijk zullen worden en blijven in het Stadsarchief Rotterdam. Gerse Vrouwen brengt de Rotterdamse vrouwenbeweging in beeld en geeft haar tastbare plek in de geschiedenis. Hierbij hebben we speciale aandacht voor de vrouwenstrijd die kruist met de ontwikkelingen uit de zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwenbeweging (ZMV) beweging en de LHBTI+ gemeenschap.

Programma

  • Welkomstwoord door DIG IT UP, Dona Daria en het Stadsarchief Rotterdam
  • Speech van een GERSE VROUW Carrie
  • Opening expositie ‘Geef jij het stokje door?’
  • Hapje & drankje


Na het programma ben je in de gelegenheid om de expositie te bekijken.

Opening Gerse Vrouwen

Datum: vrijdag 5 november om 17.00 – 20.00
Locatie: DIG IT UP, Nieuwe Binnenweg 13b, Rotterdam
Aanmelden kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-opening-gerse-vrouwen-199682494717
Tijdens de opening kun je genieten van hapjes en drankjes.

Gerse Vrouwen is een samenwerking van DIG IT UP, Dona Daria, het Stadsarchief Rotterdam en wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam.

 

LET OP! Coronamaatregelen

Voor het bezoeken van dit evenement heb je een coronatoegangsbewijs nodig.